Viimeaikaisissa projekteissa on paljon puhuttu valaistus- ja taloautomaatiojärjestelmissä elinkaarimallista ja sen mukaisesta suunnittelusta. Kuitenkin tämän mallin mukaiset suunnitelmat menevät täysin kivikautisten, perinteisten suositusten mukaisesti. Ja valitettavan usein ne toteutetaan vielä tekniikoilla, jotka ovat niitä suurimmalla rahalla eniten lobattuja ratkaisuja.
Vielä 2020-luvulla elinkaariurakointi tarkoittaa kilometrien kaapelivetoja ja perinteisiä väylätietojärjestelmiä. Langattomat tekniikat ja älyratkaisut jätetään pois, ja tilalle jätetään käytännössä ajan saatossa epätoivoiseksi todettu väyläohjausmenetelmä. Mihin tahansa saneerattavaan kohteeseen astuu, tulee jossakin komerossa vastaan käsivarren vahvuinen nippu kuparijohtoa, mahdollisesti vielä poikki pätkäistynä. Siinä sitten on se kymmenen vuotta aiemmin taloon asennettu KNX-, Dali- tai muu väyläratkaisu. Alkuperäisen käyttäjän poistuttua kukaan seuraavista asukkaista tai vuokralaisista ei osaa järjestelmää käyttää, eikä myöskään löydä ohjeistusta sille. Valaistus on mahdollisesti ohitettu tavallisella keinukytkimellä, ja muu automaatio kytketty suoraa keskukselle omien kytkimien taakse.
Älykkäiden järjestelmien hintataso taas rajoittaa uuden teknologian käyttöönottoa taloyhtiöissä. Onko kustannustehokasta muuttaa valaistus energiatehokkaaksi hinnalla, joka ei koskaan maksa itseään takaisin, puhumattakaan järjestelmien päivitys- ja ylläpitokustannuksista. Ja onko Pihtiputaan mummolla älypuhelinta, tai edes halua pelailla valaistuksen kanssa, kun riittää että porraskäytävässä näkee liikkua?
Tästä huolissamme lähdimme miettimään omaa tuotevalikoimaamme niin, että erillisiä laitteita yhdistelemällä voidaan saavuttaa samat toiminnot kuin älykkäässä järjestelmässä, mutta kustannuksiltaan vain murto-osalla muihin ohjauksiin verrattuna. Lisäksi järjestelmä on päivitysvapaa, ja toimii moitteetta myös led-kuorman kanssa.
Näin asentaen POK-01 voidaan asentaa suoraan vanhojen painonappikatkaisijoiden tilalle sensoroimaan olemassa olevaa valon tasoa ja liikettä porraskäytävässä. Se antaa toimintakäskyn TED-07-yksikölle, joka säätää DIM-yksikön kautta valontason korkeimmalle tasolle, ja porrasvaloautomaatti hoitaa keskuksella on/off -toiminnot. Kun liikettä ei ole, TED-07 laskee valontason alemmalle tasolle, ja jos asetetun ajan sisällä liikettä ei edelleenkään havaita valo saadaan sammumaan tarvittaessa kokonaan. Nyt kannattaa huomata, että valaisutason lasku 10 % tasolle maksimista tuo jo turvallisuuden tunteen asukkaille, koska tiloissa ei ole täysin pimeää. Samoin se pitää häirikkökäyttäytymisen vähempänä, koska valo saa kiinteistön näyttämään asutulta ja valvotulta.
Asennustapaa on kokeiltu menestyksekkäästi julkisissa tiloissa ja mm. hotelliolosuhteissa, jossa valon ei tarvitse sammua täysin kuin täyden päivänvalon aikana. Usein jatkuvaa liikettä ei ole tämän kaltaisissa tiloissa kuin parin kolmen aikajakson aikana päivässä, ja muuten liike on satunnaista. Miksi siis poltettaisiin valoja täydellä teholla, kun tasoa säätämällä, päivänvalo huomioimalla ja reaaliaikainen liikkuminen tunnistamalla päästään jopa 90 % säästöön energiakustannuksissa valaistuksen osalta?
Kysy ratkaisusta lisää myynnistämme!