SofelTechin tuotekehitystiimi on tuottanut markkinoille taas hienoja uutuuksia. Kun lähdemme suunnittelemaan uutta tuotetta, lähtökohtana on aina asiakaskuntamme tarpeet ja ongelmat. Liiketunnistimien osaajana pystymme ratkomaan useimmat käytännön ongelmat hyvin pienillä ja käytännönläheisillä ratkaisuilla. Kuten yksi tuotekehitysinsinööreistämme sanoi: ”Elektroniikka tekee mitä vain, paitsi ei kävele itsekseen kylmään veteen”. Asiat ovat helppoja silloin kun ne hallitsee.
Koronatilanne sai muutamat vanhoista asiakkaistamme kyselemään, olisiko mahdollista saada liiketunnistimen sijaan kytkin, johon ei tarvitsisi koskea käsin. Toteutus ei ollut aivan yksinkertainen, mutta yrittämällä ja erehtymällä pääsimme loistavaan tuotteeseen. Näin sai alkunsa uusi LMT-01 230 V, joka kehitettiin sytyttämään ja sammuttamaan valot käden heilautuksella. Seuraava asiakas kyselikin jo, etteikö samaa tuotetta voisi käyttää automaattisessa oven avaamisessa. No ei voinut, mutta keksimme siihenkin ratkaisun muutaman pääkomponentin vaihdolla. Ja niin saimme valikoimaamme moottorin logiikkaa ohjaavan kytkimen LMT-01-24 12-24 voltin käyttöjännitteellä.
Kuinka monta oven avaavaa kytkintä on hoitolaitoksissa, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa sekä muissa julkisissa tiloissa tähän tarkoitukseen? Nyt sen voi vaihtaa kytkimeen, joka ei vaadi käsin koskettamista. Eikä tarvita myöskään enää kosketuspintojen jatkuvaa desinfioimista ja pyyhkimistä virustartuntojen estämiseksi.
Toinen hyvin vaatimaton, mutta paljon tärkeämpi kehitysaskel tuli, kun yritimme ratkaista Meilahden Siltasairaalan pitkien käytävien tunnistusongelmaa, johon yritimme vastata yhdellä, jos toisellakin komponentti- ja rakennemuutoksella. Kun ongelma alkoi tuntua tavoittamattomalta järjellisillä kustannuksilla toteutettavaksi, sai pääomistajamme Timo Adolfsen ajatuksen: ”Kallistetaan tunnistin!”. Tiimi katseli ja kuunteli kokenutta elektroniikkamiestä hetkisen epäilevästi, mutta mallikappale päätettiin tulostaa saman tien 3D versioksi omilla laitteillamme.
Kallistava pintarasia (TED-kulma) kallistaa tunnistinta 22,5 astetta, ja pidentää liiketunnistimen lukumatkaa jopa 30 %. Siltasairaalan uudisrakennuksen käytävillä tämä tarkoitti jopa 25 metrin lukumatkaa yhteen suuntaan. Kallistavalle rasialle löysimme saman tien muitakin käyttökohteita, kuten äärimmäisen kapean ja rajoitetun tilan kulkusuunnan havaitseminen. Perustilanteessa suoraan asennettu tunnistin 150 asteen keilalla olisi jättänyt tulosuunnan ensimmäiset metrit katvealueeksi.
Pysy kuulolla, sillä tuotekehitys viimeistelee juuri seuraavaa uutta käänteentekevää tuotetta, josta povataan jo ratkaisua markkinoilta heikosti löytyvään LED-valaistukselle optimoituun liikkeen tunnistukseen. Myös valaisimiin ja laitteisiin integroitavat tunnistimemme ovat saamassa uuden sukupolven. Ehkä kuulemme näistä hyvinkin pian.
Pysykää terveinä!